Voltigelessen

Voltige lessenVanaf zaterdag 26 oktober 2013 zijn we gestart op zaterdag met voltige lessen. Schrijf je nu snel in bij de balie als je mee wilt doen aan deze lessen.
De lessen worden gegeven van 16.00 tot 18.00 uur elke zaterdag.

Voor de voltige lessen komt er ook gewoon een kwartaalkaart, het enige is omdat er maar 1 dag voltige is dat als je een les afzegt je ook de les kwijt bent.

Op 30 maart 2014 zullen de voltigeurs van Meers Paarden Centrum aan hun eerste wedstrijd gaan deelnemen!!!!!! Dat wordt dus nog hard oefenen!

Hieronder wat informatie over wat voltige nou precies is.

Voltige is zoiets als turnen op een bewegend paard – dit in tegenstelling tot het paardvoltige als turnonderdeel, waarbij op het turntoestel paard wordt geturnd. Het paard loopt voltes aan een lange lijn, de longe, in stap, draf of in galop en heeft een speciale voltigeersingel om zijn buik, die is voorzien van handvatten. De meestgebruikte paardengang tijdens het voltigeren is een rustige galop.

De lessen worden gegeven in groepslessen met 1 voltigeur en 1 paard.

Voltige lessen

Voltigeur

Een voltigeur is iemand die in een vloeiende beweging op het galopperende paard springt en turnoefeningen doet. Het is bij voltige heel belangrijk dat de voltigeur zich aanpast aan het paard en niet andersom. De oefeningen moeten zodanig uitgevoerd worden dat het paard er geen last van heeft. Een goede techniek is daarbij onontbeerlijk.

Voltigeteams

Voltigeren kan men zowel individueel als met een team doen. Een team bestaat uit vier, zes of zeven voltigeurs. Er mag met maximaal drie personen op één paard gevoltigeerd worden, minimaal twee daarvan dienen contact met het paard te houden. Er bestaan ook duovoltigeurs en solovoltigeurs. Een vrije oefening of kür mag voor een solovoltigeur maximaal één minuut duren, voor een team maximaal vijf minuten.

Geschiedenis

Voltige als acrobatiek te paard is al zeer oud, getuige prehistorische rotstekeningen die het uitbeelden. Het is sinds eeuwen een veelvoorkomend showelement in hetcircus. Lange tijd werd het gedaan als militaire training en ter opleiding van jonge ruiters. Een ruitervolk dat bekend staat vanwege haar spectaculaire stunts op dit gebied zijn de Kozakken.

Sinds de jaren 1950 heeft het voltigeren zich ontwikkeld tot een zelfstandige tak van sport. In Nederland wordt het voltigeren gecoördineerd door de Voltige Vereniging van de KNHS. Er worden wereldkampioenschappen, Europese- en nationale kampioenschappen voor voltige georganiseerd. Voltige is echter geenolympische sport.

Voltige lessenVerplichte oefeningen

Voltige kent tijdens trainingen en wedstrijden zeven verplichte oefeningen. De statische oefeningen worden in de regel vier galopsprongen volgehouden, de dynamische oefeningen gaan mee met de bewegingen van het paard.

Opsprong – dynamische oefening

Vrije zit – statische oefening

Vlag – statische oefening

Molen – oefening met vier statische fasen

Schaar – dynamische oefening

Staan – statische oefening

Flanken – dynamische oefening

Prijzen

  • Voltige kwartaalkaart jeugd 108.00 euro
  • losse les 11.50 euro
  • Kwartaalkaart volwassenen 120.00 euro
  • losse les 13.00 euro

Lijkt dit je leuk om te doen? Geef je dan nu snel op bij de balie of via lessen@meers-paarden-centrum.nl

Print Friendly, PDF & Email
Facebook IconYouTube IconTwitter IconGoogle+