CBR (Ruiterbewijs)

FNRS ruiterbewijs CBRDit jaar starten wij met het behalen van het FNRS Ruiterbewijs.

Wat is een ruiterbewijs??

Bij onze FNRS Ruitersportcentra Meers Paarden Centrum kun je een leuke en leerzame opleiding volgen om veilig en plezierig te leren buiten rijden. Zo leer je alles over het rijden buiten het terrein van de manege. Deze vernieuwde opleiding heet “Buitenrijden”. Iedereen met een geldig ruiterpaspoort kan hieraan deelnemen. Tijdens deze leuke opleiding doorloop je verschillende fasen, waardoor je stapsgewijs wordt opgeleid voor het FNRS Ruiterbewijs.

De opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen. Je begint met de Certificaten Buiten Rijden (CBR) 1 en 2, te weten CBR 1 en CBR 2. Vervolgens leer je met de opleiding “Buitenrijden” alles over het zelfstandig maken van buitenritten. Naast de verkeersregels wordt aandacht besteed aan de manier waarop met een paard omgegaan moet worden buiten het manegeterrein. Ruiters die al een ruiterbewijs hebben en tevens in het bezit zijn van een ruiterpaspoort, doen er ook verstandig aan om de opleiding te volgen. Op deze wijze wordt je kennis uitgebreid en je geheugen weer opgefrist. Dan ben je bovendien ook weer op de hoogte van alle nieuwe verkeersregels. Wel zo belangrijk als je met een levend wezen een buitenrit maakt!
Aan het ruiterbewijs is een WA-verzekering gekoppeld. Alle FNRS Ruitersportcentra kunnen de opleiding Buitenrijden organiseren.

Handboek

Het handboek van de FNRS voor buitenrijden heet “Leer buitenrijden met plezier”. De inhoud van het boek vormt de basis voor de ruiteropleiding voor buitenrijden. In het mooi uitgevoerde handboek kunnen ruiters van FNRS Ruitersportcentra alle facetten van de opleiding nalezen. In het boek staat duidelijk uitgelegde theorie, diverse obstakeloefeningen en natuurlijk ook prachtige foto’s. Het is voor slechts € 14,95 verkrijgbaar bij onze FNRS Ruitersportcentra Meers Paarden Centrum.

Aan welke eisen moet je voldoen

CBR 1:

  • Je hebt minimaal rijniveau F4 en Va1, ter beoordeling aan de instructeur. Je hoeft dus niet de diploma’s in je bezit te hebben.

CBR 2:

  • Je kunt laten zien dat je op een buitenterrein of in een buitenrijbaan een paard of pony goed in de hand hebt.
  • Je kunt laten zien dat je na een paardenwissel ook controle hebt over het 2e paard waar je op rijdt.

CBR 3 FNRS Ruiterbewijs:

  • Je bent ten tijde van het examen minimaal 12 jaar oud.
  • Je hebt het examen van CBR 2 met goed gevolg afgelegd.
  • Je kunt aantonen dat je veilig kunt deelnemen aan het verkeer op de openbare weg en hebt 3 buitenritten o.l.v. een FNRS manege gemaakt.
Print Friendly, PDF & Email
Facebook IconYouTube IconTwitter IconGoogle+