Accommodatie instructie Manege

manage Paarden CetrumOnze manege ligt in Nieuw – Vennep tegen Hoofddorp aan.
(tegenover Tuincentrum Groenrijk). Meers Paarden Centrum is bij de F.N.R.S (Federatie van Nederlandse ruitersportcentra) aangesloten en heeft 4 sterren en het veiligheidscertificaat.

Om deze sterren te krijgen moeten we aan veel veiligheidseisen voldoen en hebben we een veiligheidscertificaat nodig. Al onze instructrices zijn gediplomeerd, waardoor wij u kunnen garanderen dat de lessen die u volgt van goede kwaliteit zijn. Bij ons staat de veiligheid voorop.

Als u bij ons het terrein op rijdt dan treft u een grote parkeerplaats aan, waar u uw fiets of auto kunt parkeren. Wanneer u de borden “Bezoekers” volgt komt u in onze foyer, waar het mogelijk is een hapje of een drankje te nuttigen en voor vragen terecht kunt bij de informatie balie.

Als u of uw kind voor het eerst komt paardrijden moeten er eerst longelessen worden gereden en dat mag vanaf 7 jaar.
Een longeles duurt 30 min en is een les waarbij de pony of het paard door middel van een lange lijn (longeerlijn) verbonden is met de instructrice.  Aan de longeerlijn worden er dan allerlei opdrachten uitgevoerd zoals stappen,draven, galopperen en gymnastische oefeningen. Zodra dat goed gaat, gaat de lijn eraf en wordt er los gereden.

Meers Paarden CentrumZelfstandig sturen en figuren rijden worden goed geoefend. Zodra dit allemaal goed gaat wordt er besproken of u of uw kind naar de starters groepsles toe kan. In de groepslessen leren ze steeds beter paardrijden waardoor ze af en toe door kunnen schuiven naar hogere lessen. Dit gaat altijd in overleg met de instructrice.

Bij onze manege is veilig en verantwoord paardrijden erg belangrijk. Deze slogan van de FNRS, de Federatie van Nederlandse Rijscholen uit zich in het veiligheidscertificaat dat iedere manege kan behalen.
Een veiligheidshelm (cap) is dan ook verplicht voor iedereen die zich op het terrein te paard bevindt. Let er op dat de cap is goedgekeurd volgens de Europese norm (CE-keurmerk) dit staat in de helm aangegeven (EN 1384 of CE-keurmerk). Er is voor beginnende ruiters eventueel een cap te leen. Verder wordt er aangeraden rijlaarzen te dragen of schoenen met een gladde zool en een hakje met chaps. Cap verplichtHeeft u bepaalde gezondheidsklachten, geen probleem, maar maak dit wel kenbaar bij ons, zodat wij in geval van nood weten hoe te handelen.

Een groepsles is een les van 60 min waarin ongeveer 10 personen rijden.
De groepslessen zijn ingedeeld op niveau. We hebben zowel dressuur- als springlessen. In de dressuur lessen wordt ook soms gesprongen. De springlessen hebben de ene week dressuur en de andere week springen, omdat de dressuur de basis is van alle andere disciplines zoals springen of carrousel rijden. Bij dressuur leert de ruiter de diverse “hulpen'”aan, het aandrijven met de kuiten om het paard in beweging te krijgen of om een overgang van stap naar draf te maken, het opvangen in de mond van het paard met de teugel en het sturen (of “wenden”, zoals dat in ruitertaal heet). Het lijkt allemaal heel makkelijk als je het zo ziet en vooral als er een goede ruiter op het paard zit, maar elk paard heeft een eigen karakter en heeft zo z’n eigen “gebruiksaanwijzing”.

Morgan Kusters aan het springenPas als men de dressuur redelijk tot goed beheerst kan begonnen worden met springles. Springen dient overigens niet alleen om aan wedstrijden deel te kunnen nemen, maar is ook een belangrijke discipline voor het buitenrijden. Bij het springen is het de bedoeling dat de ruiter leert het paard netjes in galop en in de verlichte zit het parcours te laten lopen en passend voor elke hindernis te brengen, zonder het te belemmeren in zijn natuurlijke bewegingen.

Dat betekent dat het paard de vrijheid moet krijgen om het hoofd te kunnen bewegen zodat hals, rug- en lendenspieren zich kunnen ontspannen voor de sprong, zonder dat de ruiter daarbij zijn gezag over het paard verliest. Genoeg vrijheid om te kunnen springen dus, maar niet zoveel vrijheid dat het om de hindernis heen kan lopen.

Zo hebben wij voor iedereen een plekje in een leuke en passende les. Uiteraard kunnen er ook privé lessen gereden worden van 30 min of 60 min en u heeft dan 1 op 1 instructie.

Je kunt jezelf ook laten beoordelen op je niveau door mee te rijden aan de FNRS wedstrijden. Je begint dan in de F1 (jeugd t/m 12 jaar) of F5 (13 jaar en ouder) en je kunt door rijden tot de F20. Hoe hoger je komt hoe moeilijker de proeven worden. Voor deze proeven heb je een ruiterpaspoort nodig die aan te vragen is bij de FNRS. Zie hiervoor evenementen en dan FNRS wedstrijden. De FNRS wedsrijden worden 1 keer per maand gehouden op zaterdag en zondag.

Om het contact met de paarden te bevorderen moet er zelf gepoetst en opgezadeld worden voor de lessen beginnen. Daarom is het handig om voor de longe les zeker 15 minuten van te voren aanwezig te zijn, en voor een groepsles 30 minuten. De manege heeft zelf poetsspullen liggen,maar eigen poetsspullen zijn ook toegestaan. Op stal loopt er personeel rond om te helpen met opzadelen.
Regelmatig organiseren wij een poets- en zadelcursus voor jong en oud. Daarvoor kan je je inschrijven bij de informatie balie. Deze cursus wordt gehouden op zaterdag middag.

Accommodatie instructieWij geven van maandag t/m vrijdag zowel overdag als in de avond uren les, en op zaterdag alleen overdag. Op zondag organiseren wij vaak evenementen zoals FNRS dressuur- en springwedstrijden, KNHS wedstrijden, strand- en bosritten etc.

Op vrijdagen in de vakantie’s hebben wij vaak spelletjesdagen voor klein en groot, wel of geen ruiter. Dus wil je broetje of zusje ook meedoen maar zit hij of zij niet op paardrijden dan is dat geen probleem. Voor deze evenementen kunt u het beste de agenda op de website in de gaten houden en/ of de aankondigingen in de kantine. Inschrijven kan via de informatie balie.

Ook bieden wij de mogelijkheid om een paard of pony te leasen. Wij hebben meerdere leasepaarden op stal staan. Voor meer informatie kunt u kijken bij manege paarden,  ook  kunt u altijd contact met ons opnemen.

Als u genoeg rij-ervaring heeft kunt u meerijden met een bos- of strandrit, vaak worden deze georganiseerd op zon- en feestdagen.
Deze ritten duren meestal 2 uur. Voor meer informatie kunt u kijken bij evenementen/ buitenritten.

Meers Paardencentrum is echter niet alleen een manege bedrijf, maar daarnaast ook pension- africhting en handelsstal.

Onze accommodatie beschikt onder anderen over de volgende faciliteiten:

 • 96 boxen met als afmeting 3×3 meter. De boxen bevinden zich zowel binnen als buiten;
 • 6 spuitplaatsen met stromend water;
 • Solarium voor het soepel houden van de spieren van uw paard of pony;
 • 2 Zadelkamers, waarvan 1 voor de pensionklanten. Voor iedere pensionklant is er een ruime, afsluitbare, zadelkast voor het opbergen van uw waardevolle spullen;
 • Binnenbaan met een afmeting van 20 bij 80 meter. Deze rijbaan is in tweeën gedeeld zodat we vaak meerdere lessen te gelijk kunnen geven.
 • Daarnaast beschikken we over een tweede binnenbaan met een afmeting van 20 bij 60 meter;
 • Open buitenbaan met een afmeting van 50 bij 70 meter, die in meerdere rijbanen verdeeld kan worden;
 • Omheinde buitenbaan van 20 bij 40 meter. Beide buitenbodems zijn met een ‘eb en vloed systeem’ aangelegd, zodat u ook bij minder goed weer in de meeste gevallen buiten kunt rijden. Beide buitenbanen zijn voorzien van verlichting. Hierdoor behoort ook ’s avonds buitenrijden tot de mogelijkheden;
 • Er zijn 3 ruime paddock’s en 1 longeerkraal;
 • Gezellige foyer: Wanneer u even lekker wilt bijkomen met een hapje en drankje biedt onze gezellige foyer uitkomst. Vanuit deze verzamelplaats voor paarden-liefhebbers heeft u vrij uitzicht op de gehele binnen- en buitenbanen;
 • In de zomer bij mooi weer kunt u uw paard tegen betaling gebruik laten maken van weidegang.

Wij hopen u nieuwsgierig te hebben gemaakt, voor verdere vragen en/of informatie bent u altijd van harte welkom.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook IconYouTube IconTwitter IconGoogle+