FNRS wedstrijden

FNRS Wedstrijden

Op Meers Paarden Centrum wordt iedere maand (m.u.v. juli of augustus) een FNRS wedstrijd georganiseerd. iedereen die in het bezit is van een FNRS-ruiterpaspoort kan meedoen. We merken regelmatig dat er hieromtrent nog onduidelijkheden zijn. Daarom zullen we hieronder stap voor stap uitleggen hoe het werkt:

Het ruiterpaspoort:

In de kantine bij de infobalie krijg je een lesovereenkomst en daaraan gekoppeld zit een aanvraagformulier voor het ruiterpaspoort. Het is voor iedere manegeruiter verplicht om een FNRS ruiterpaspoort aan te vragen.
De formulieren en 1 pasfoto dienen te worden ingeleverd bij de infobalie en worden door de manege naar de FNRS gestuurd. De kosten van het ruiterpaspoort zijn € 14,50 per jaar. Het ruiterpaspoort wordt door de FNRS naar je huisadres opgestuurd.

Wedstrijd rijden

Inschrijven:
Op onze website zijn de data voor de komende wedstrijden te vinden. Ook hangt er iedere maand een poster op de prikborden en in de zadelkamer met de aankondiging voor de wedstrijd. Inschrijven voor wedstrijden kan enkel via E-mail. Je kunt de E-mail sturen naar het wedstrijdsecretariaat fnrs.mpc@gmail.com . Inschrijven kan tot een week vóór de wedstrijd.

Vermeld in de E-mail de voor- en achternaam van degene die ingeschreven moet worden, de datum van de wedstrijd, welke F proef er gereden gaat worden en 3 verschillende namen van paarden en/of pony’s. Op zaterdagavond worden de wedstrijden gehouden voor ruiters vanaf 13 jaar of ouder. Op zondag rijden de kinderen jonger dan 13 jaar. Alleen bij hoge uitzondering en in overleg met het wedstrijdsecretariaat kan hier van afgeweken worden.
LET OP: Pas nadat je een inschrijfbevestiging hebt ontvangen is de inschrijving ook werkelijk voltooid.
De zondag vóór de wedstrijden wordt de startlijst gemaild naar een ieder die meedoet en staat deze vermeld op www.wedstrijdplatform.nl . De startlijst kan altijd nog wijzigen. Kijk dus altijd vlak voordat de wedstrijd begint nog even op de startlijst zodat je op de hoogte bent van de juiste starttijden. Ook is er een besloten facebookpagina waar startlijsten en ander nieuws bekend op wordt gemaakt. Deze pagina is alleen toegankelijk als je FNRS wedstrijden rijdt.

De F-proeven:

De wedstrijd bestaat uit het rijden van een F-proef waarvan er in totaal 20 niveaus zijn. De proef wordt niet uit het hoofd gereden, maar moet voorgelezen worden. Je dient zelf voor een voorlezer te zorgen. Er zijn genoeg mensen op de dag beschikbaar om dit te doen. Er kan ingestroomd worden tot en met de F6 in de oneven proefnummers (F1, F3, F5). Het niveau waarin begonnen wordt met starten , wordt bepaald door je instructrice. Dit niveau zal in de meeste gevallen gelijk zijn aan het niveau waarin er in de les gereden wordt. Tijdens de lessen wordt er geoefend in de verschillende onderdelen die voorkomen in de proeven en in het rijden van de proeven zelf.

Ieder niveau heeft een A en een B-proef, bijvoorbeeld F1 A en F1 B. Deze proeven zijn qua niveau hetzelfde, enkel de volgorde van de te rijden figuren is anders. Dit om te zorgen dat er niet iedere maand dezelfde proef gereden wordt. De ene maand worden de A proeven gereden en de andere maand de B. Dit is van toepassing op alle 20 niveaus! De A versie in de oneven maanden en de B versie in de even maanden.

fnrs promotie punten

Beoordeling en promotiepunten:

De proef wordt beoordeeld door een onafhankelijke FNRS-jury, die voor ieder onderdeel een cijfer geeft. Bij een totaal aantal punten van minimaal 210 is er een promotiepunt behaald. In de F1 en F2 zijn twee promotiepunten nodig om door te stromen naar een hoger niveau. Vanaf de F3 zijn hiervoor drie promotiepunten nodig, vanaf de F11 vier en vanaf de F13 vijf promotiepunten. Bij alle even proeven krijg je een diploma. Iedere ruiter krijgt aan het einde van de dag een protocol mee naar huis met de behaalde aantal punten en een toelichting van de jury.

Het theorie-examen:

In de F2, F4, F6, F8 en F10 moet, behalve het praktijk gedeelte, ook een theorie-examen afgelegd worden. Je bent voor het theorie-examen geslaagd wanneer je minimaal 7 antwoorden goed hebt. Wanneer je na het rijden van je proef geen promotiepunt behaald hebt zal het resultaat van de theorie 3 proefjes blijven staan.
In het FNRS-proevenboekje staan alle F-proeven en de benodigde theorie voor het examen. De proevenboekjes zijn bij ons te koop en kosten € 15,00.

Wedstrijdkleding:

Een officieel wedstrijdtenue (witte rijbroek, handschoenen en rijjasje) is niet verplicht. Een donkere of lichte rijbroek met een lichte of donkere trui is ook prima.
Paardrijlaarzen en een goedgekeurde cap zijn vanzelfsprekend wel verplicht. Verder verhuren enkele ruitersportwinkels in de buurt ook wedstrijdkleding.

De dag zelf:

Je dient ongeveer één uur van tevoren aanwezig te zijn op de manege en je aan te melden bij het secretariaat. Bij het secretariaat wordt de proef betaald (€ 8,50) en het ruiterpaspoort ingeleverd. Bij aanvraag van de diploma’s wordt 4 euro extra in rekening gebracht.
Natuurlijk moet de pony of het paard keurig gepoetst zijn en knotjes in zijn manen hebben. Aangezien de meeste paarden meerdere keren moeten lopen kan dit in overleg met mederuiters gebeuren. Iedere ruiter mag 15 minuten van tevoren losrijden in de achterste rijbaan. Er is ook een ringmeester aanwezig die vanaf hier de ruiters verder begeleidt.
Op zaterdag is de prijsuitreiking aan het eind van de avond. Op zondag zijn aan het eind van de morgen en aan het eind van de middag de prijsuitreikingen in de kantine.
Voor vragen over de FNRS wedstrijden kun je altijd mailen naar het Wedstrijdsecretariaat MPC

Springproeven:

Ongeveer zes keer per jaar worden er FNRS springwedstrijden georganiseerd door het wedstrijdsecretariaat. Iedereen die aangesloten is bij Meers Paarden Centrum, kan hier aan meedoen. Net zoals bij de dressuurwedstrijden heb je hiervoor een geldig FNRS ruiterpaspoort nodig. In totaal zijn er zeven niveaus. S30 t/m S90. 30 geeft bijvoorbeeld de hoogte van de hindernissen aan. Er mag ingestroomd worden tot en met de S60. Dit gaat in overleg met je instructrice en het wedstrijdsecretariaat. Een FNRS springparcours bestaat uit tien hindernissen die in een bepaalde volgorde gesprongen moeten worden. In de rijbaan is begeleiding aanwezig. Bij de jongere ruiters worden er nog wat meer tips gegeven in verband met de veiligheid.

Het parcours wordt beoordeeld door een onafhankelijke FNRS-jury, die punten geeft voor het binnenkomen, rijden tussen de hindernissen en je houding en zit. Bij een totaal aantal van 42 punten is er een promotiepunt gehaald. Bij een totaal aantal vanaf 49 punten, haal je twee promotiepunten. Heb je in een bepaalde klasse tien promotiepunten gehaald, dan mag je doorstromen naar een hogere klasse. Bij vijftien promotiepunten moet je doorstromen naar een hogere klasse.

Je rijdt de springwedstrijd in een wedstrijdtenue of een lichte rijbroek met een donkere trui. Je dient op tijd aanwezig te zijn om het parcours te gaan verkennen. Aan het einde van de dag is er een prijsuitreiking.

voor meer informatie kunt u kijken op www.fnrs.nl en http://www.fnrsmpc.wix.com/fnrs

Print Friendly, PDF & Email
Facebook IconYouTube IconTwitter IconGoogle+